søndag 3. november 2013

Idealverdiene for matkorn - problemstilling 2

Problemstilling

  • Finne ut hvor grensene er for om hvete og bygg går til mat eller fòr pluss finne ut hva ideal verdiene er for bygg og hvete som blir brukt til mat er

Dette er hva jeg allerede vet:
Korn består av de tre næringsstoffene karbohydrater, proteiner og fett. I tillegg inneholder det også vitaminer og mineraler, og er viktige kilder til spesielt B-vitaminer og E-vitaminer.

Fordeling mellom de tre næringsstoffene er:
  • Karbohydrater 70-80 %
  • Proteiner 8-16 %
  • Fett 1-7 %

Verdiene for korn/mel vi kjøper i butikken er:


Karbohydrater
Protein
Fett
Hvete



-          helkorn
54,4 g
13,0 g
2,4 g
-          mel
63,9 "
11,8 "
1,7 "
Bygg



-          helkorn
62,9 "
   8,6 "
1,1 "
-          mel
60,6 "
   8,6 "
1,1 "


Ved analysen av korn er det kun proteinverdiene de måler, ikke fett- eller karbohydratverdiene. Proteinverdiene er kun en av faktorene som avgjør om hvete går til mat eller fòr. De andre verdiene som avgjør skal jeg ikke ta for meg her. For bygg har ikke proteinverdiene noe å si for om kornet går til mat eller fòr da alt vi leverer går til fòr. 

Fremgangsmåte:




  1. Logge meg på intranettet til Felleskjøpet og se på verdiene for kornleveransene og på kornoppgjørene.



  2. Resultatet for hvete ble som vist i bildet over og av det kan vi se at det ikke blir nevnt noe om hva idealverdiene er. Ei heller hvor grensen går for om det blir mat eller for, kun om hva det er. Resultatet for analysen bygg, som vist under, er gjort på oppdrag fra oss (Analyse av korn.... - problemstilling 1), og er ikke representativ for den som blir foretatt ved levering. Dette fordi all bygg blir regnet som fòr. Heller ikke den rapporten viser idealverdiene så jeg får søke videre.



  3. Neste skritt ble å se i heftet "Kornguiden - sesongen 2013/14" og her fant jeg hva laveste verdi for protein kan være for at hveten skal bli mat, 10%. Alt korn med et proteininnhold under 10% får til fòr. Som forventet fant jeg ikke hva verdien skulle være for bygg da det meste av bygg avlet i Norge går til fòr.
  4. Da ingen av rapportene viser hva idealverdiene for matkorn må jeg fortsette å søke. Neste skritt ble å Google "Proteinverdier i matkorn"
  5. Resultatet her ble ikke akkurat som forventet for fikk kun opp hva innholdet skulle være i korn brukt som fòr så tilbake til Google.....
  6. Neste søk jeg gjorde var "Næringsinnhold i matkorn"



  7. For dette søket fikk jeg opp 1470 treff og jeg gikk inn på utrolig mange sider men dessverre fant jeg ikke svaret noe sted.

    Siste mulighet, slik jeg ser det, blir å sende en mail til Nofima - matforskingsinstituttet og håpe de kan hjelpe meg. Om ikke så er det ikke verdens undergang. Jeg har i hvert fall funnet ut at kvaliteten både for hvete og bygg fra egen avling er utrolig god og kommer derfor til å fortsette og benytte meg av det i matlaging og baking.
  8. Mail til Einar Risvik, seniorforsker. Her vil jeg si litt om hva jeg er ute etter og hvorfor jeg ønsker denne informasjonen.

    Dersom han ikke kan svare på spørsmålet mitt er sjansen for at han vet hvem som kan det tilstede i og med at han har en gjeng med dyktige mennesker rundt seg som er opptatt av korn, kvalitet på korn......osv.
I min søken etter svar var jeg innom utrolig mange interessante sider og artikler som pirret nysgjerrigheten min enda mer i forhold til korn og dets egenskaper.


Ingen kommentarer: